Artikel VOKA - Ondernemers juni 2020


Hieronder een artikel dat VOKA plaatste over ons in hun juni-nummer (pagina 57)

https://www.voka.be/publicaties

BIJ BUITENLANDSE EXPANSIE, GEBRUIK DE EXPERTISE VAN EDO'S

Een bekend Afrikaans gezegde verwoordt het zeer treffend “If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together”. Deze wijze woorden gelden zeker voor ondernemers en bedrijven die besluiten om hun kansen op succes te vergroten door ook in het buitenland actief te worden. Zij kunnen enkel baat hebben bij de synergiën die ontstaan door samenwerking met lokale en internationale actoren.

Door de huidige Covid-19 maatregelen zijn veel bedrijven momenteel bezig met het reorganiseren en herbekijken van hun processen en werkmethoden. Internationalisatie staat misschien nu niet op het eerste plan maar, wanneer dit alles voorbij is, zal ook hier weer aandacht aan moeten worden besteed. En dan is het belangrijk om de juiste contacten te hebben die kunnen helpen bij het vinden van de juiste weg. 

Tegenwoordig vinden de meeste bedrijven met internationale ambities makkelijk de weg naar de lokale overheidsorganisaties, zoals VOKA of FIT, waarvan de meeste zijn uitgerust met een dienst die zich uitsluitend richt op het ondersteunen van bedrijven die internationaal actief willen worden. Sommige werken ook de andere kant op door buitenlandse investeringen aan te trekken.

Minder bekend is dat dit soort hulp niet enkel beschikbaar is bij de eigen lokale overheid maar dat ontvangende landen ook organisaties hebben die u graag helpen en complementair zijn aan de steun vanuit het ‘thuisland’. Veel landen en regio’s hebben een zgn. economic development organisation (EDO) die buitenlandse bedrijven helpen met nuttige informatie, introducties en in sommige gevallen ook financiële incentives.

Colors Inc. is een Belgisch adviesbureau voor internationaal ondernemen dat de officiële vertegenwoordiging in de Benelux verzorgt van buitenlandse EDO’s. Deze organisaties zijn overheidsorganisaties die hun regio op de radar zetten van buitenlandse ondernemingen als geschikte locatie voor het opzetten van buitenlandse filialen. Zij ondersteunen bedrijven met hun projecten ter plaatse opdat zij kunnen genieten van een ‘soft landing’.

Hun dienstverlening is complementair aan de steun die geleverd wordt door de sectorgenoten uit het thuisland, zoals VOKA en FIT, maar dan vanuit het perspectief van het ontvangende land. Naast het verkrijgen van gepaste informatie zorgen zij ervoor dat de juiste contacten worden gelegd en ‘procesversnellers’ zoals netwerken van lokale ‘decision makers’ uit de publieke, private en academische kringen worden ingeschakeld. Ook is het mogelijk om geïntroduceerd te worden in de plaatselijke business ecosystemen om kennis te maken met potentiele toeleveranciers en klanten.

Deze EDOs maken investeerders in een handomdraai vertrouwd met de soms complexe culturele gewoontes en zijn een uitstekende gids in het labyrint van bureaucratie en financiële steunmaatregelen. Daarenboven is hun dienstverlening gratis en vertrouwelijk.

Colors Inc. vertegenwoordigt in de Benelux reeds meer dan 10 jaar vele landen en regio’s in Europa, Azië en Amerika. In deze periode hebben we +100 bedrijven geholpen met het succesvol opzetten van hun buitenlandse filiaal. Momenteel vertegenwoordigt Colors Inc. o.a. Florida, Thailand, Victoria-Australië, Ohio, Pays de la Loire en Dubai. Daarnaast heeft ze via wereldwijde partners ook contacten met andere EDO’s in Europa, Azië en Amerika. Indien u overweegt om internationaal actief te worden en behoefte heeft aan informatie en steun voor uw buitenlandse project kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen. Wij helpen u graag verder - snel, doelgericht en op maat van uw project.